Witam Was Moi Drodzy czytelnicy serdecznie.Dawno mnie tutaj dla Was nie było ale uwierzcie na słowo- miałam ku temu swoje powody. Moje życie ostatnio znacznie zawirowało i trochę to trwało nim choć trochę uporałam się z zawrotami głowy, które to u mnie wywołało. Powoli wracam do żywych i w wolnych chwilach postaram się nadrobić wpisy, blogowe, które to powinny się przez ostatnie pól roku dla Was pojawić. Dziś prezentuję sesję, która powstała dobrych parę miesięcy temu (dokładnie pod koniec kwietnia) na zlecenie magazynu Moje Gotowanie. Robiłam ją w pięknym miejscu, które szerzej opisałam TUTAJ.
W sesji pomagały mi dwie wspaniałe dziewczyny, Kasia Łaski (właścicielka koziej farmy z której pochodzą wszystkie sery użyte do dań prezentowanych na dzisiejszych zdjęciach) oraz Dorota Ryniewicz (znana wszystkim szerzej jako autorka bloga lipkowydomek) Dziewczyny -dziękuję bardzo byłyście nieocenione bez Was nie dałabym rady!
Na dzisiejszych zdjęciach widzicie: pyszny makaron ze szpinakiem, ciecierzycą i kremowym oraz wędzonym kozim serem, racuszki na kozim jogurcie serwowane z kozim twarożkiem (najlepszym kozim twarożkiem na świecie!!!), sałatkę z rukolą, figami, orzechami włoskimi i kremowym serkiem kozim serwowaną w połówce melona z miodowym vinegretem oraz pieczone kruche sezamowe pierożki nadziewane farszem z sera i prażonych pomidorów oliwek i papryki. No i są jeszcze pyszne serowe kuleczki z winnym gronem w środku-poezja smaku, na którą przepis poniżej.
A na koniec maluchy z koziej farmy, które korzystają z tego, że je ciotka Kinga wpuściła na chwilę do sadu z zieloną soczystą trawą do którego na co dzień nie mają wstępu, bo oprócz trawy obgryzają wszystkie drzewa, które od tego marnieją.
SEROWE KULKI Z MIODEM 200g koziej ricotty lub kremowej koziej rolady
mała kiść winogron
1 łyżka miodu
odrobina otartej skórki cytrynowej
do obtoczenia:
prażone orzechy (np włoskie i pistacje), domowa granola
Winogrona myjemy, dokładnie suszymy, każde grono obkładamy serkiem wymieszanym z miodem i skórką cytrynową lepimy zgrabne kulki, obtaczamy w prażonych posiekanych orzechach lub domowej granoli.
|
Kinga, to była czysta przyjemność! Kiedy jedziemy znowu? ;-))) Uściski!
No jak to kiedy już zupełnie niedługo na Sycylię przecież :))
Kuleczki z winogronową niespodzianką wyglądają przepysznie. Zresztą cała sesja jest bardzo apetyczna:)
Tak kuleczki są bardzo proste ale zarazem wykwintne.