Mikro Listki, Wytrawna Babka oraz sesja dla Magazynu Country

Ta rajsko- kolorowa sesja powstała na zlecenie magazynu Country i ukazała się w marcowym wydaniu- właśnie dostępnym w kioskach lub sprzedaży online

Mikro- listki to już nie kiełki a jeszcze nie pełnoprawne rośliny. Takie roślinne przedszkole, w którym stężenie składników odżywczych jest 20 razy większe niż w dorosłych roślinach. Widoczne na dzisiejszych zdjęciach listki zakupiłam w Warszawskiej miejskiej farmie wertykalnej- Listny CUD.  Polecam z całego serca- piękni ludzie- robiący piękne rzeczy. 

Mikro listków nabyłam chyba z 12 rodzajów, miałam więc do dyspozycji miniatury takich roślin jak: gorczyca, brokuł, kalarepa, amarantus(to ten wściekle różowy), groszek, nasturcja, rukiew, rukola, kolendra (ależ to jest intensywne w aromacie!), czerwona kapusta i rzeżucha. 

Wyczarowałam z nich m.in. zielony pyszny ostry koktajl, zieloną zupę, młode ziemniaczki z sosem śmietanowym z dodatkiem mikro-listków, kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane pastą jajeczną z zielonymi ostrymi listkami, sałatkę z różowym dressingiem i wytrawną babkę z warzywami, listkami i oscypkiem. I właśnie przepisem na tą ostatnią- dziele się dzięki uprzejmości magazynu- dziś z Wami na blogu- Smacznego!

*

WYTRAWNA BABKA Z WARZYWAMI I MICRO LISTKAMI
(a na dodatek z oscypkiem)

1 spora garść mikro listków (np. gorczycy, amarantusa, rzeżuchy, rzodkiewki) 
40g żółtego sera
50g oscypka
1,5 szkl maki 
4 małe jajka
3/4 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody +1 łyżeczka soku z cytryny
po 1 małej czerwonej papryce i cebuli
masło + bułka tarta  do wysmarowania formy
 
Paprykę i cebulę siekamy na drobne kawałki. Sery ścieramy na grubej tarce. 
Jajka roztrzepujemy rózgą z solą, dodajemy pozostałe składniki (sodę najpierw mieszamy z sokiem z cytryny) i mieszamy do połączenia. Dużą blachę do babki lub 2 mniejsze smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika o temp. !80’C i pieczemy około 30-40 minut do złotego koloru. Odstawiamy na kratkę do lekkiego ostudzenia przez 10 minut potem jeszcze ciepłe wyjmujemy. 
Podajemy polane sosem jogurtowym i z dużą ilością dodatkowych mikro lisków i plasterków rzodkiewki.

Babka pokrojona w plastry dobrze się też sprawdzi jako alternatywa kromki chleba do zupy- np. świątecznego żurku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *